Věděli jste, že…
- Pyl lesních dřevin není tak silným alergenem, jako pyl trav a bylin
- 1 ha jehličnatých lesů vyprodukuje za 1 den cca 5 kg těkavých organických látek (borový les dokonce až 30 kg)
- V 1 m3 vzduchu ve městech se vyskytuje v letním období cca 36000 patogenních bakterií a v lese pouze 500
- Naším nejjedovatějším stromem je tis červený
- 1 ha lesa spotřebuje za 24 hodin cca 900 kg oxidu uhličitého a vyprodukuje 650 kg kyslíku
- Les dokáže snížit odtok povrchových vod až o 50%
- Smrk a jedle mohou dorůst až do výšky 60 m, tedy asi jako 20 patrový dům
- Šišky borovic zrají až 3 roky
- Šiška jedle se rozpadá už na stromě
- Kůra vrby bílé má podobné účinky jako acylpyrin
- Zápalky se vyrábějí především z topolového dřeva
- Sudy na víno se vyrábějí nejvíce z dubového dřeva
- 125 kg starého papíru zachrání jeden strom
- Dřevo jedle a borovice se využívalo jako výztuž při důlních činnostech. Před závalem vydává praskavé zvuky a varuje horníky.
- Plody ořešáku královského obsahují 60% tuku
- Jabloň je nejdéle pěstovanou ovocnou dřevinou, a to již od doby kamenné
- Ze dřeva ořešáku královského se vyrábějí pažby pušek