Exkurze pro studenty za rybáři na sádky do Chvalšin

3

21. 09. 2022 / Sádky Chvalšiny

Ve středu 21.9. se na exkurzi za rybáři na sádky do Chvalšin vypravilo patnáct studentů 2. ročníku oboru Kuchař – číšník SOŠZ a SOU Český Krumlov se svými vyučujícími, aby v praxi poznali, jak se mj. zpracovávají jednotlivé druhy ryb.

Nejprve se všichni dozvěděli informace o provozu sádek, krmení ryb, o tom, kdy a kam se ryby rozváží. Poté se studenti rozdělili na dvě skupiny a přesunuli se do zpracovny. Od pana F. Salona a J. Jináčka se tu postupně při názorné ukázce dozvěděli, jak rybu správně zabít úderem do hlavy a následně ji nechat vykrvit, jak rozbourat kapra, i to, jaký je rozdíl mezi seřezáváním a škrábáním šupin.

Poté zhlédli samotné vykuchání kapra a dozvěděli se, jaké vnitřnosti se dají následně v kuchyni použít, a co se vyhazuje. Poznali také obloukový řez, kterým se kapr zbavuje hlavy, a jak se hlava dále zpracovává, aby se dala použít na vývar. Naučili se, jak části kapra krájet, jak je připravit na uzení, jak ho vyfiletovat (od páteře přes žebra) nebo připravit dále podle přání zákazníků (např. je možné filety projet ruční nařezávačkou kostí, kdy se kosti  v mase rozdrtí na cca 2 mm – ryba je pak při tepelné úpravě prakticky zcela bez kostí a kosti se spečou).

Po vyčerpávajícím výkladu během ukázky přišel čas na dotazy, odpovědi na ně a pro každého možnost vyzkoušet si sám zpracovat kapra. Zájemců se také tentokrát našlo hodně. Nakonec mohli studenti porovnat, zda je jednodušší zpracovávat kapra nebo pstruha.

Podle paní učitelek se rybářům podařilo studenty zaujmout, vtáhnout do dění, a ti pak byli schopni klást své otázky přímo k věci a chtěli si vše pořádně vyzkoušet.

 

Růžena Heřmánková 

lesní pedagožka divize VLS Horní Planá