"Jak na rybu" přijeli zjistit budoucí kuchaři z Českého Krumlova

3

14. 09. 2022 / Sádky Chvalšiny

Na exkurzi na Sádky Chvalšiny zavítali spolu se svou vyučující studenti třetího ročníku oboru Kuchař – číšník ze Střední odborné školy zdravotnické a Středního odborného učiliště Český Krumlov.

Šestice studentů a studentek se zde od pana F. Salona a J. Jináčka nejprve dozvěděla o provozu sádek, o tom, kdy a kam se zpracované ryby zaváží, jak se ryby krmí. Následovala názorná ukázka, jak správně zabít rybu, ukázka rozbourání kapra, rozdílu mezi škrabáním a seřezáváním šupin, vykuchání kapra, filetování.

Studenti se dozvěděli také o dalším zpracování takto připravené vykuchané ryby. Ukázka zpracování pstruha probíhala v obdobném duchu. Při ní studenti poznali, že zpracování pstruha je jednodušší, protože nemá šupiny, vnitřnosti se nijak nevyužívají a filetuje se od hlavy přes tělo podél páteře.

Každá ze studentek a každý ze studentů pak měli možnost se zeptat na to, co je zajímá, a sami si vyzkoušet vlastní zpracování kapra. Zájem byl velký. 

Růžena Heřmánková 

lesní pedagožka divize VLS Horní Planá