Věděli jste, že…

  • Pyl lesních dřevin není tak silným alergenem, jako pyl trav a bylin
  • 1 ha jehličnatých lesů vyprodukuje za 1 den cca 5 kg těkavých organických látek (borový les dokonce až 30 kg)
  • V 1 m3 vzduchu ve městech se vyskytuje v letním období cca 36000 patogenních bakterií a v lese pouze 500
  • Naším nejjedovatějším stromem je tis červený
  • 1 ha lesa spotřebuje za 24 hodin cca 900 kg oxidu uhličitého a vyprodukuje 650 kg kyslíku
  • Les dokáže snížit odtok povrchových vod až o 50%
  • Smrk a jedle mohou dorůst až do výšky 60 m, tedy asi jako 20 patrový dům
  • Šišky borovic zrají až 3 roky
  • Šiška jedle se rozpadá už na stromě
  • Kůra vrby bílé má podobné účinky jako acylpyrin
  • Zápalky se vyrábějí především z topolového dřeva
  • Sudy na víno se vyrábějí nejvíce z dubového dřeva
  • 125 kg starého papíru zachrání jeden strom
  • Dřevo jedle a borovice se využívalo jako výztuž při důlních činnostech. Před závalem vydává praskavé zvuky a varuje horníky.
  • Plody ořešáku královského obsahují 60% tuku
  • Jabloň je nejdéle pěstovanou ovocnou dřevinou, a to již od doby kamenné
  • Ze dřeva ořešáku královského se vyrábějí pažby pušek