Myslivecká botanika a dendrologie

05. 03. 2019 / Horní Planá

Začátkem března se děti v mysliveckém kroužku v Horní Plané krátce věnovaly opakování toho, co se naučily o pernaté zvěři i o ptácích, kteří během zimy přilétali na krmítka v blízkosti jejich školy i domů. Do hlasů některých z nich se zaposlouchaly i na nahrávkách.

Postupně se však začaly věnovat myslivecké botanice, zvláště poznávání kulturních a nekulturních rostlin, které myslivci dále využívají v péči o zvěř. Dokáží tedy rozeznat ty nejzákladnější z nich, umí vysvětlit, co jsou například myslivecká políčka, jaký význam mají v přírodě tzv. biopásy. Společně se zamýšlely i nad tím, jak lze předcházet škodám způsobeným zvěří na zemědělských plodinách, a také nad tím, jaká rizika představuje pro zvěř senoseč s využitím zemědělské mechanizace.  Poslední březnový týden pak poznávaly základní druhy keřů a stromů významných z hlediska myslivosti. Snažily se rozpoznat a správně přiřadit letorosty některých keřů. Připomněly si, kdy a z čeho nejlépe připravovat letninu, co zvěři nejvíce chutná. Poté měly děti možnost zapojit do poznávání i své chuťové buňky, a to při ochutnávce zředěné březové vody. Na otázku „Co si myslíš, že to je?“ byla nejčastější odpověď, že to chutná jako voda, jako voda s jablkem nebo bezinkami. Nakonec si všichni vysvětlili, k čemu se březová voda využívá a jaké má teď na počátku jara účinky na lidský organizmus.

Růžena Heřmánková, Horní Planá